Będąc w Turcji można zapomnieć o diecie, gdyż wystawom sklepowym lub hotelowych pełnym artystycznie przyrządzonych słodkości po prostu nie da się oprzeć. Desery przyrządzone w tej części świata są fantazyjne i słodkie,które często okażą się dla naszego podniebienia zupełnie nowym doznaniem.
Dziś przedstawię i opiszę kilka deserów, których warto spróbować będąc na wakacjach w Turcji 🙂
1.BAKLAWA
Jest to wielowarstwowy deser wykonany z cienkiego jak papier ciasta yufka, przekładany różnymi rodzajami orzechów zmieszane z miodem, polana grubą warstwą syropem z wody i cukru. Bardzo popularna na tureckich stołach.
2. KÜNEFE
Kunefe składa się z dwóch podstawowych składników
1. Ciasta Kadayif przypominający cienkie wstążki makaronu.
2. Owczy biały ser, który podczas smażenia przypomina ciągnącą się mozarellę.
Smażony na metalowym talerzu, a na koniec polewany grubą warstwą syropu z wody i cukru.
3. LOKMA
Przygotowywana z mąki,cukru, soli i drożdży i smażona na głębokim oleju, a następnie polewana warstwą syropu z wody i cukru .
4. SÜTLAÇ
Czyli Turecki deser mleczny przypominający pudding na bazie wody, mleka, ryżu i cukru. Podawany też dodatkiem cynamonu lub wanilii.
Commentaire (0)