Będąc w Turcji można zapomnieć o diecie, gdyż wystawom sklepowym lub hotelowych pełnym artystycznie przyrządzonych słodkości po prostu nie da się oprzeć. Desery przyrządzone w tej części świata są fantazyjne i słodkie,które często okażą się dla naszego podniebienia zupełnie nowym doznaniem.

 

Dziś przedstawię i opiszę kilka deserów, których warto spróbować będąc na wakacjach w Turcji 🙂

 

 

1.BAKLAWA

Jest to wielowarstwowy deser wykonany z cienkiego jak papier ciasta yufka, przekładany różnymi rodzajami orzechów zmieszane z miodem, polana grubą warstwą syropem z wody i cukru. Bardzo popularna na tureckich stołach.

 

 

2. KÜNEFE

Kunefe składa się z dwóch podstawowych składników

1. Ciasta Kadayif przypominający cienkie wstążki makaronu.

2. Owczy biały  ser, który podczas smażenia przypomina ciągnącą się mozarellę.

Smażony na metalowym talerzu, a na koniec polewany grubą warstwą syropu z wody i cukru.

 

3. LOKMA

Przygotowywana z mąki,cukru, soli i drożdży i smażona na głębokim oleju, a następnie polewana warstwą syropu z wody i cukru .

 

4. SÜTLAÇ

Czyli Turecki deser mleczny przypominający pudding na bazie wody, mleka, ryżu i cukru. Podawany też dodatkiem cynamonu lub wanilii.