REZERWUJ WYCIECZKI ONLINE W CENACH O 10% NIŻSZYCH!

Pide - pyszna turecka pizza

Pide i lahmacun – pyszna turecka pizza

Kuchnia Turecka swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzących z różnych regionów Imperium Osmańskiego. Najbardziej charakterystyczne dla kuchni tego kraju to przede wszystkim swoboda w łączeniu rozmaitych smaków i składników. Tę różnorodność Turcja zawdzięcza on swojej lokalizacji – stykają się tutaj tradycje kulinarne Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego.

Turecka pizza, czyli pide przybiera kształt łódeczki z ciasta, z nadzieniem serowym lub mięsnym w różnych konfiguracjach, ale bez pomidorów charakterystycznych dla pizzy włoskiej. W najtańszym wariancie jest to tzw. lahmacun – okrągły, cienki placek z mięsem mielonym. Koszt takiego posiłku waha się od 2 TL za lahmacun do 10 TL za najbardziej bogatą wersję pide.

Historia i pochodzenie pide?

Pierwsze pide zostało upieczone w latach 50. XIX wieku, kiedy piekarze z małego miasteczka Bafra nad Morzem Czarnym zaczęli nadziewać swój chleb przed jego pieczeniem. Piekarz rozłożył nadzienie na cienko rozwałkowanym kawałku ciasta, umiejętnie złożonym na bokach i tasował ciasto na drewnianej łopatce, która trafiła do huczącego pieca opalanego drewnem.

Pide pochodzi z obszaru Samsun, prawdopodobnie z miasta Bafra.

Następnym wypiekiem podobnym do pizzy to lahmacun, czyli płaskie pieczywo wypiekane w piecu tandoor i na metalowych patelniach.

Co to jest lahmacun?

Można go znaleźć na wielu ulicznych straganach, a także w praktycznie każdej tradycyjnej tureckiej restauracji, ale także w knajpkach z kebabem, gdzie zazwyczaj jako przystawkę serwują mini lahmacun. Idealny lahmacun powstaje poprzez zwijanie kulki mocnego ciasta z kaszy manny w cienki krążek, który jest tylko lekko posmarowany mięsem – jagnięciną lub wołowiną, zmieloną na pastę wraz z chili, cebulą i innymi przyprawami.

Lahmacun najlepiej podawać na gorąco z odrobiną soku z cytryny. Tradycyjnie smakuje się ją składaną z chrupiącą cebulą i sałatką z pietruszki, znaną jako piyaz .

Zaleca się łączenie lahmacun ze słonym, zimnym napojem jogurtowym zwanym ayran.

Historia i pochodzenie lahmacun

Według przekazów historycznych, w VI wieku p.n.e. żołnierze perskiego króla Dariusza I wypiekali na tarczach podpłomyki z polewą z sera i daktyli.

Do połowy XX wieku lahmacun nie był znany w Stambule. Zanim danie stało się szeroko rozpowszechnione w Turcji po latach pięćdziesiątych, znaleziono je w krajach arabskich i południowo-wschodnich regionach Turcji, wokół Urfy i Gazantiep.

Aby poznać Turcję, to warto spróbować chociaż trochę tureckiego jedzenia. Każda potrawa ma znaczenie, długą historię, swój oryginalny smak i aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Satysfakcja gwarantowa

Z nami odwiedzicie najciekawsze miejsca Riwiery Tureckiej

Taniej przy rezerwacji online

Przy rezerwacji online ceny o 10% niższe

Klienci z całego świata

Oferujemy obsługę w różnych językach

W 100% bezpieczne płatności

Przelew / MasterCard / Visa / iyzico

× Napisz do nas!