REZERWUJ WYCIECZKI ONLINE W CENACH O 10% NIŻSZYCH!

Kuchnia turecka - dziwne potrawy

Kuchnia turecka – dziwne potrawy

Każda kuchnia na świecie ma swoje dziwaczne potrawy i kuchnia turecka nie jest tu wyjątkiem. Od kurczaka w budyniu po nadziewane dania, które wyglądają jak osobliwe organy, w rzeczywistości jest ich całkiem sporo. Chociaż mogą wyglądać dziwnie i brzmieć nieapetycznie, to ich smak często jest tego zupełną odwrotnością.

Mumbar dolması

Mumbar dolması, czyli nadziewane owcze jelita są specjalnością południowo-wschodniego regionu Turcji, zwłaszcza Gaziantep, znanego z wielu pysznych dań.

„Dolma”, czyli „nadziewane (coś)”, wygląda jak kiełbasa i jest pełna składników, które dobrze ze sobą współgrają: ryżu, czosnku, cebuli, pomidorów i przypraw. Gdyby nie samo jelito użyte jako osłonka, mogłoby to być raczej niewinne danie. Aby je przygotować, najpierw dokładnie oczyszcza się jelita sokiem z cytryny i octem (oraz oczywiście dużą ilością wody), a następnie nadziewa się tym pikantnym nadzieniem. Po ugotowaniu we wrzącej wodzie podaje się z sosem czosnkowym.

Kokorec

Dla niektórych jest to najlepsze jedzenie uliczne, ale jest to również kolejna żywność zawierająca jelita zwierzęce. Tego dania nie znajdziesz w każdej restauracji, ale raczej na straganach lub wyspecjalizowanych jadłodajniach. Dowiesz się, czy mają kokoreç, jeśli mają poziomą rożna. Jelita użyte do tego dania pochodzą zazwyczaj z jagnięciny, ale to, co czyni to danie tak pysznym, to przyprawa. W połączeniu z powolnym pieczeniem na otwartym ogniu nadaje mięsu bogaty smak, a przyprawy dodają kopa. Kiedy jest nawet wzmianka o tym, powinieneś odłożyć swoje zmartwienia i spróbować, ponieważ kokoreç cię uszczęśliwia .

Kelle paça

Tę zupę można z grubsza przetłumaczyć jako zupę „głowa i noga”, ponieważ zwykle z tego są zrobione: głowa i kopyta zwierzęcia. Niewiele osób robi tę zupę w domu, ponieważ zapach może być dość silny i utrzymywać się przez tygodnie, ale wiele całonocnych restauracji oferuje je dla kierowców ciężarówek i nocnych marków.

Ze względu na swoje właściwości orzeźwiające, ta zupa, jak również jej siostrzana „işkembe çorbası”, czyli zupa z flaków, są bardzo poszukiwane, ponieważ mogą wzmocnić układ odpornościowy, zwłaszcza podczas pandemii .

Şırdan dolması

Ten wypchany trawieńca, czwarty żołądek owiec i jagniąt, wygląda dość sugestywnie i fallicznie. Jest to specjalność południowej prowincji Adana.

Wypełnione siekanym mięsem, ryżem, cebulą i papryką, to danie zawiera wiele przypraw, takich jak płatki pieprzu, oregano i kminek. Podobnie jak w przypadku „mumbar dolması”, są one najpierw dokładnie czyszczone, a następnie nadziewane i gotowane w wodzie.

Tavuk göğsü

Dosłownie oznaczający „pierś z kurczaka”, jest to słodki pudding, ale zawiera kurczaka, który jest raczej pikantny. Ten deser znalazł się na liście naszych najlepszych dziwacznych przepisów na gotowanie na liście kwarantanny, ale chociaż nazwa tutaj jest turecka, początki tego deseru sięgają dość daleko i sięgają aż do Rzymu. Podobny budyń robiono w ten sam sposób, ale na przestrzeni wieków przeszedł wiele zmian przez Europejczyków. Obecnie jest znany jako „blancmange” we Francji i „panna cotta” we Włoszech. Ale nie martw się, chociaż zawiera kawałki kurczaka w środku, jest prawie niezauważalny w smaku i jest raczej kremowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Satysfakcja gwarantowa

Z nami odwiedzicie najciekawsze miejsca Riwiery Tureckiej

Taniej przy rezerwacji online

Przy rezerwacji online ceny o 10% niższe

Klienci z całego świata

Oferujemy obsługę w różnych językach

W 100% bezpieczne płatności

Przelew / MasterCard / Visa / iyzico

× Napisz do nas!