🧿NAPISZ DO NAS NA WHAT’S APP I DOWIEDZ SIĘ JAK PODRÓŻOWAĆ TANIEJ! 🧿

Salep - co to takiego?

Salep – co to takiego?

Czy mieliście okazję spróbować napoju o nazwie Salep? Jest on popularny szczególnie w okresie zimowym ze względu na swoje właściwości rozgrzewające. Czym jest salep?

Salep to ogólna nazwa napoju, ale doprecyzowując – to nazwa sproszkowanych bulw storczyka, z których przyrządza się napój. Znany jest w kuchni tureckiej i bałkańskiej, lecz początkowo był rozpowszechniony w Turcji i na Bliskim Wschodzie, a później również w krajach europejskich. Na przykład w Anglii był znany jako lek na regenerację organizmu oraz jako afrodyzjak.

W Turcji, gdy tylko nadchodzą chłodne wieczory możecie zobaczyć na ulicach sprzedawców salepu. Głównym producentem przyprawy jest Kahranmarasz – miasto w południowej Turcji.

Jak przygotować salep?

Przygotowanie rozgrzewającego i zdrowego napoju jest bardzo proste. Potrzebujemy 2 filiżanki mleka, 1 płaską łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki przyprawy salep, 1 filiżankę i cukier podgrzewamy razem w garnku. Pozostałą filiżankę mleka mieszamy z przyprawą i wlewamy do gorącego mleka. Mieszamy do połączenia, przelewamy do filiżanek. Z wierzchu możemy posypać nasz napój cynamonem.

Składniki podane są na 2 filiżanki… Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Satysfakcja gwarantowa

Z nami odwiedzicie najciekawsze miejsca Riwiery Tureckiej

Taniej przy rezerwacji online

Przy rezerwacji online ceny o 10% niższe

Klienci z całego świata

Oferujemy obsługę w różnych językach

W 100% bezpieczne płatności

Przelew / MasterCard / Visa / iyzico

× Napisz do nas!