REZERWUJ WYCIECZKI ONLINE W CENACH O 10% NIŻSZYCH!

Kawa po turecku - jak ją zaparzyć i jakie są korzyści z jej picia?

Kawa po turecku – jak ją zaparzyć i jakie są korzyści z jej picia?

Dziś przybliżymy Wam temat kawy po turecku, sposób jej parzenia i korzyści płynące z jej picia. Od setek lat kawa obok herbaty jest popularnym gorącym napojem na świecie i to właśnie ten magiczny napój trafił do Europy z Turcji, a pierwszą kawą, jaką pili nasi przodkowie była kawa parzona po turecku. Nazwa kawy przeniknęła do większości języków europejskich właśnie poprzez tureckie słowo kahve.

Jak pije się kawę w Turcji?

W Polsce często można się spotkać z mylnym przekonaniem, iż parzenie kawy oznacza zmielenie ziaren i zalanie ich gorącą wodą w filiżance z dodatkiem mleka lub śmietanki. Turcy piją przede wszystkim tradycyjną kawę po turecku, nie zaś „udziwnione” wersje z mlekiem, bitą śmietaną i słodkimi syropami. Do jej parzenia używany jest tygielek, czyli miedziane naczynie kuchenne w kształcie rondelka z długą rączką, do którego wsypuję się kawę i dodaje wody. Może być parzona na rozgrzanym piasku lub małym ogniu. Serwowana jest w malutkich filiżankach dodatkowo ze szklanką niegazowanej wody, która ma na celu oczyścić nasze kubki smakowe oraz zapobiegać odwodnieniu.

Kawa po turecku, czyli türk kahvesı jest ciemna, ma mocny i głęboki smak, który zawdzięcza drobno zmielonym ziarnom. Działa zdrowotnie na nasz układ pokarmowy, wyrównuję poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi.

Jak zaparzyć kawę po turecku?

Do zaparzenia jednej małej filiżanki kawy po turecku należy przygotować:

  • ­tygielek
  • 1 łyżeczka kawy drobno mielonej
  • cukier (można bez).
  • jedną małą filiżankę wody + dodatkowe pół (z której będziemy pić).

Prosta zasada:

Jedna czubata łyżeczka zmielonej kawy na jedną filiżankę wody, jedna łyżeczka cukru na dwie filiżanki kawy.

Sposób przygotowania:

Kawę i cukier wsypujemy do tygielka, następnie dodajemy wodę i wszystko mieszamy łyżeczką i stawiamy na małym ogniu. Teraz należy starannie obserwować mieszaninę – ta powinna „podnieść się” i ma pojawić się piana. Gotową kawę przelać do filiżanki, a następnie do woli się nią delektować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Satysfakcja gwarantowa

Z nami odwiedzicie najciekawsze miejsca Riwiery Tureckiej

Taniej przy rezerwacji online

Przy rezerwacji online ceny o 10% niższe

Klienci z całego świata

Oferujemy obsługę w różnych językach

W 100% bezpieczne płatności

Przelew / MasterCard / Visa / iyzico

× Napisz do nas!