Czy wiedziałeś o tym, że najpopularniejszym gorącym napojem Turków jest çay?
W każdym tureckim domu obecna jest herbata, którą piję się w Turcji od rana do wieczora i podawanie jej jest oznaką gościnności. Praktycznie odwiedzając Turcję, zostaniecie nią poczęstowani prawie wszędzie.
Na jedną osobę jej spożycie sięga 3 kg rocznie!
Picie tego gorącego napoju wpływa dobrze na nasz organizm, regulując wewnętrzną temperatuę ciała.
Çay parzony jest w podwójnym czajniku przypominający starego typu samowary. W górnej części przygotowuje się esencję, a w dolnej gotuję się wodę. Zazwyczaj jej przygotowanie zajmuję 20 minut, aby uzyskać mocny smak i intensywny aromat.
Woda na dolnym piętrze paruje i pozwala liściom na oddawanie aromatu, Po zagotowaniu należy zalać wrzątkiem herbaciany susz i dolną część czajnika uzupełnić zimną wodą. Dolna część też ma za zadanie utrzymać odpowiednią temperaturę przygotowanej herbaty. Dlatego można nią długo się delektować.
Gorący çay jest podawany w szklaneczkach o kształcie tulipana.
Çay stał się popularny dopiero na początku XX wieku, wcześniej najpopularniejszym napojem była kawa, ponieważ po zmianie granic państwa trzeba było ją importować. Herbatę natomiast zaczęto uprawiać w Turcji.
Turecka herbata rośnie w rejonach morza czarnego w Rize, gdzie klimat jest bardzo odpowiedni dla herbacianych krzewów. Jest tam bardzo wilgotno i umiarkowanie ciepło: letnie temperatury nie przekraczają zwykle 25°C.
Turcja jest zresztą jednym z największych na świecie producentów herbaty.
Będąc w Turcji polecamy wam spróbowanie tej przepysznej herbaty.
Mogę wam obiecać, że na jednej szklaneczce się nie skończy 🙂
Zapraszamy do rezerwacji wycieczek na naszej stronie
jointrips.pl
Commentaire (0)