Ramadan, czyli muzułmański miesiąc postu

Ramadan to islamski święty miesiąc postu. Trwa 30 dni od świtu do zachodu słońca i w tym czasie muzułmanie nie mogą jeść ani pić. Wskazana jest też wstrzemięźliwość od wszelkiego rodzaju używek i uprawiania seksu. Z postu zwolnione są osoby starsze, dzieci, kobiety w czasie menstruacji i ciąży oraz osoby z przeciwwskazaniami zdrowotnymi. Ramadan trwa […]

Czytaj więcej

Trzęsienie ziemi w Turcji – aktualna sytuacja

Jak na pewno słyszeliście, dnia 6 lutego w w Turcji miały miejsca dwa trzęsienia ziemi o magnitudzie 7.6 i 7.8. Czym jest trzęsienie ziemi, dlaczego Turcja aż tak ucierpiała, jak wygląda aktualna sytuacja i jakie rejony są w strefie zagrożenia? Czym jest trzęsienie ziemi? W bardzo dużym uogólnieniu i skrócie trzęsienie ziemi to poruszanie się ziemi […]

Czytaj więcej

Styczeń i luty w Alanyi

Jakiej pogody spodziewać się w Alanyi w styczniu i lutym? Jak wygląda zima na Riwierze Tureckiej? Czy też trzeba opatulać się szalami i czapkami? Zima w Alanyi jest oczywiście o wiele łagodniejsza niż ta, którą znamy z Polski. W styczniu i lutym temperatura waha się od 12 do ok 18 stopni. W słońcu jest naprawdę […]

Czytaj więcej

Salep – co to takiego?

Czy mieliście okazję spróbować napoju o nazwie Salep? Jest on popularny szczególnie w okresie zimowym ze względu na swoje właściwości rozgrzewające. Czym jest salep? Salep to ogólna nazwa napoju, ale doprecyzowując-to nazwa sproszkowanych bulw storczyka, z których przyrządza się napój. Znany jest w kuchni tureckiej i bałkańskiej, lecz początkowo był rozpowszechniony w Turcji i na […]

Czytaj więcej

Choinka i prezenty w Turcji. O co chodzi?

Czy w Turcji obchodzone są Święta? Dość często spotykamy się z takim pytaniem od naszych kochanych turystów podczas wycieczek, szczególnie podczas wycieczki do Demre, skąd pochodził i gdzie biskupem był św. Mikołaj. I zapewne głowią się nad tym nie tylko turyści odwiedzający Turcję. W tym wpisie spieszymy z odpowiedzią na pytanie: czy w Turcji obchodzone […]

Czytaj więcej

O Wirujących Derwiszach

Większość turystów będąc na wakacjach w Turcji słyszała o Wirujących Derwiszach lub widziała gdzie niegdzie figurki mężczyzny wznoszącego ręce do nieba i  ubranego w rozkloszowaną, białą suknię. Są to Wirujący Derwisze, po turecku nazywani mewlewitami. Mewlewici to zakon suficki, powstały w XIII w.  Inspiracją do powstania zakonu była mistyczna poezja Rumiego. A kim był Rumi? […]

Czytaj więcej

Kosmetyki naturalne w Turcji

Na pewno zauważyliście, że Turczynki mają piękne grube i lśniące włosy, długie rzęsy i zadbaną, gładką skórę. W Turcji wiedza o pielęgnacji i dbaniu o siebie jest przekazywana z pokolenia na pokolenie i opiera się na naturalnych składnikach. Na czym więc polega sekret piękna Turczynek? Oczywiście oprócz genów, kobiety w Turcji stawiają na wiele naturalnych […]

Czytaj więcej

Październik na Riwierze Tureckiej

Październik większości osób kojarzy się z głęboką jesienią. W Polsce mamy już chłodne dni, jeszcze chłodniejsze noce i powoli robimy przymiarkę do naszych zimowych kurtek. A jak to wygląda w Alanyi? Jak wiecie Riwiera słynie z nieznośnie upalnego lata, które zaczyna się z początkiem lipca i kończy się z początkiem września. W tym okresie temperatury […]

Czytaj więcej

Jak wygląda tureckie śniadanie?

Tureckie śniadanie to rzecz absolutnie wyjątkowa. Turcja jest krajem bardzo zróżnicowanym, jednak ten posiłek jest typowy dla całej Turcji, w każdym regionie wygląda podobnie i składa się z podobnych przysmaków. Leniwym, niedzielnym porankiem Turcy całymi rodzinami spotykają się, aby wręcz celebrować tę chwilę. Śniadanie może trwać nawet kilka godzin! Co możemy na takim śniadaniu znaleźć? […]

Czytaj więcej

Gdzie na dobre, tureckie jedzenie w Alanyi?

Gdzie pójść na pysznego kebaba w Alanyi, dokąd się udać aby spróbować domowego jedzenia, jak u tureckiej gospodyni? Gdzie dobrze zjeść, gdy hotelowe jedzenie niekoniecznie trafia w nasze gusta lub przyjechaliśmy do Alanyi na własną rękę? Kuchnia domowa, czyli sulu yemek Wyjaśnijmy najpierw czym jest sulu yemek. Można przyrównać to do bradzo płynnych potrawek lub […]

Czytaj więcej